Scroll to top

BACK TO
TOP

START A PROJECT

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Σάββατο, 29 Σεπτέμβριος 2018

Πόσο σημαντική είναι η εγκατάσταση SSL στο domain σου;

Πόσο σημαντική είναι η εγκατάσταση SSL στο domain σου;

Σήμερα, με δεδομένη την αλματώδη ανάπτυξη του eCommerce και της πρόσβασης όλο και περισσότερων χρηστών στο διαδίκτυο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε επιχείρηση, να παρέχει ασφάλεια στους επισκέπτες της, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων υποκλοπής προσωπικών δεδομένων και αυτό έχει προβληματίσει αρκετό κόσμο.

Η εφαρμογή κατάλληλων μέτρων προστασίας για τις πληροφορίες που ανταλλάζουμε με κάθε ιστοσελίδα κρίνεται πλέον πιο αναγκαία από ποτέ. Ένα από τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζεται με μεγάλη συχνότητα είναι η κρυπτογράφηση δεδομένων με τη χρήση πιστοποιητικού ασφαλείας SSL (Secure Sockets Layer).

 

εγκατάσταση ssl πιστοποιητικού στο domain σου

Τι είναι το SSL πιστοποιητικό;

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σου, επισκέπτεσαι ιστότοπους με τους οποίους πραγματοποιούνται διάφορες επικοινωνίες που αποστέλλονται μέσω συνδέσμων HTTP, συνήθως απλής μορφής. Επειδή όλες αυτές οι επικοινωνίες είναι σε απλό κείμενο, μπορούν να διαβαστούν με μεγαλύτερη ευκολία από επίδοξους hackers, οι οποίοι επιδιώκουν να  διασπάσουν τη σύνδεση μεταξύ του browser και του ιστότοπου.

Αυτό ενέχει αρκετούς κινδύνους για τον χρήστη, ειδικά αν επιχειρήσει να συνδεθεί σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να αγοράσει κάποιο προϊόν μέσω πιστωτικής κάρτας.

Για να προλάβουμε τα χειρότερα αποτελέσματα, πραγματοποιούμε εγκατάσταση ενός SSL Certificate, το οποίο μπορεί να κρυπτογραφήσει κάθε σύνδεση ανάμεσα σε έναν server και όποιον browser χρησιμοποιεί ο χρήστης. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται εξαιρετική ασφάλεια κατά τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων που ανταλλάσσονται στο διαδίκτυο, αποτρέποντας την υποκλοπή τους από κακόβουλους χρήστες.

 

https ασφαλής σύνδεση σε website

 

Σήμερα η εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού σε κάθε domain είναι απαραίτητη για την ακεραιότητα, την κρυπτογράφηση και τον έλεγχο ταυτότητας δεδομένων. Έτσι, προσωπικά στοιχεία κατά το login, αριθμοί σε πιστωτικές κάρτες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα παραμένουν ασφαλή από οποιαδήποτε υποκλοπή.

Όταν ένας χρήστης, μετά την εφαρμογή πιστοποιητικού SSL, επισκεφτεί έναν ιστότοπό, τότε ο περιηγητής του τον αναγνωρίζει στιγμιαία ως ασφαλή με HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS protocol), δημιουργώντας στη συνέχεια μια ασφαλή επικοινωνία μεταξύ τους. Επιπλέον, ένα website με SSL αποφεύγει την αρνητική σήμανση από τις μηχανές αναζήτησης, ενώ μπορεί να κερδίσει αρκετά θετικά χαρακτηριστικά.

 

ssl security

Τι θα κερδίσω με την εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού SSL;

Οργανική ανάπτυξη

Με ανακοίνωσή της το 2014, η Google επεσήμανε, ότι η εγκατάσταση ενός πιστοποιητικού SSL σε μια ιστοσελίδα αποτελεί σημαντικό παράγοντας για τη βελτίωση της κατάταξής της στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης. Με απλά λόγια, ο αλγόριθμος ανταμείβει τα websites που θεωρούνται ασφαλή βελτιώνοντας τις θέσεις κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί αρνητικά όσα websites δε χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη κρυπτογράφηση (δεν έχουν δηλαδή ενεργό SSL certificate).

Ταχύτητα φόρτωσης

Χάρη στην κρυπτογράφηση που προσφέρει το πιστοποιητικό SSL, το website που το διαθέτει εκτιμάται θετικά από τους browsers, οι οποίοι επιτρέπουν την αμεσότερη σύνδεση και ταχύτερη φόρτωση αυτού. Το γεγονός αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εμπειρία του χρήστη, αφού η χαμηλή ταχύτητα ενισχύει τη γρηγορότερη έξοδο από μια ιστοσελίδα, ενώ αντιθέτως μια μικρή διάρκεια φόρτωσης μπορεί να ενισχύσει την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Αξιοπιστία

Όταν πραγματοποιείται μια σύνδεση από έναν χρήστη σε ένα website με πιστοποιητικό SSL, ο εκάστοτε browser που χρησιμοποιεί (Chrome, Firefox, Opera κ.α.) φροντίζει να τον ενημερώνει εμφανίζοντας το εικονίδιο της πράσινης κλειδαριάς στην μπάρα διευθύνσεων URL. Με αυτό τον τρόπο, αναγνωρίζεται ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής για να γνωστοποιήσει προσωπικά στοιχεία. Έτσι, η οπτική ένδειξη της κλειδαριάς δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και προκαταβάλει θετικά τους επισκέπτες του website, αφού τους προστατεύει από απόπειρες phishing (phishing attacks).

Συνοψίζοντας, όλοι οι γνωστοί και πλέον browsers λαμβάνουν πολύ σοβαρά την ύπαρξη SSL Certificate σε μια ιστοσελίδα. Συμβάλει καθοριστικά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των επισκεπτών σου, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, ενώ προστατεύεσαι και τα δικά σου στοιχεία από πιθανές διαδικτυακές επιθέσεις.

Επιδότηση ΕΣΠΑ
ESPA