Scroll to top

BACK TO
TOP

START A PROJECT

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Τρίτη, 19 Οκτώβριος 2021

Core Web Vitals: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τι είναι Core Web Vitals

Μήπως έχεις δει κι εσύ πτώση στο traffic και στα οργανικά αποτελέσματα του website σου, χωρίς να μπορείς να εξηγήσεις το λόγο;

Η πιο πιθανή αιτία είναι τα Core Web Vitals!

Είναι μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει κάνει η Google στον τρόπο κατάταξης των ιστοσελίδων. Η ενημέρωση έχει ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο και το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να σε ενδιαφέρει.

Στον αναλυτικό οδηγό που έχουμε ετοιμάσει θα διαβάσεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις:

  • Τι είναι Core Web Vitals;
  • Τι σημαίνει το κάθε ένα;
  • Γιατί είναι σημαντικά;
  • Εργαλεία μέτρησης των Core Web Vitals
  • Πόσο θα επηρεάσει το νέο update της Google; 

Τι είναι τα Core Web Vitals;

Τα Core Web Vitals είναι ένα σύνολο συγκεκριμένων παραγόντων που η Google θεωρεί σημαντικούς στη συνολική εμπειρία του χρήστη.

Fun fact: Θα διαβάσεις πολλές φορές τη φράση «εμπειρία χρήστη» σε αυτό το άρθρο!

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις βασικές μετρήσεις που αποτελούν τα Core Web Vitals έχουν να κάνουν με την ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας και την αλληλεπίδραση του χρήστη μαζί της.

Εν ολίγοις, τα Core Web Vitals αποτελούν μέρος της βαθμολογίας της Google ως προς την εμπειρία ενός χρήστη στο website σου!

core web vitals infographic

Οι τρεις πυλώνες της εμπειρίας σε μια σελίδα (page experience) είναι:

  • Ταχύτητα φόρτωσης: Πόσο γρήγορα εμφανίζεται το περιεχόμενο στην οθόνη;
  • Οπτική σταθερότητα: Μετακινείται το περιεχόμενο κατά τη φόρτωση;
  • Απόκριση: Πόσο γρήγορα αντιδρά η σελίδα στα κλικ του χρήστη;

Για να ποσοτικοποιήσει αυτές τις βασικές πτυχές της εμπειρίας χρήστη, η Google επέλεξε τρεις αντίστοιχες μετρήσεις.

Largest Contentful Paint (LCP) – Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη φόρτωση του πιο σημαντικού περιεχομένου στην ιστοσελίδα. Αυτό μπορεί να είναι μια εικόνα, μια περιγραφή κλπ.

Cumulative Layout Shift (CLS) – Πόσο αλλάζει ή μετακινείται το περιεχόμενο της ιστοσελίδας καθώς φορτώνει.

First Input Delay (FID) – Ο χρόνος που χρειάζεται από τη στιγμή που ένας χρήστης κάνει κλικ σε ένα κουμπί μέχρι να ολοκληρωθεί η εντολή. 

Τι σημαίνει το κάθε ένα από τα Core Web Vitals;

Τώρα που είδαμε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά με μια ματιά, ας βουτήξουμε στα βαθιά!

Έλα να δούμε αναλυτικά τι ακριβώς σημαίνει κάθε μέτρηση, πού βασίζεται, αλλά και εάν μπορούμε να τη βελτιώσουμε με απλές κινήσεις!

Core Web Vitals

#1 Largest Contentful Paint

Το LCP μετράει πόσος χρόνος χρειάζεται για να φορτώσει το πιο σημαντικό περιεχόμενο της σελίδας, το οποίο μπορεί να διαφέρει από σελίδα σε σελίδα (κείμενο, εικόνα κλπ.). Σύμφωνα με την Google, αυτός ο χρόνος επηρεάζει την αντίληψη των χρηστών για το πόσο γρήγορα φορτώνει η σελίδα μας γενικά. Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι μικρότερης σημασίας, γιατί μέχρι να γίνει το scroll, θα έχουν φορτώσει!

Παράδειγμα: Μπαίνεις σε μια ιστοσελίδα και η αρχική εικόνα αργεί να φορτώσει και δεν εμφανίζεται κατευθείαν. Θα ενοχληθείς και το πιο πιθανό είναι να εγκαταλείψεις την ιστοσελίδα κατευθείαν.

Χρόνοι LCP: < 2,5s είναι καλοί, ενώ χρόνοι > 2,5s χρειάζονται βελτίωση

Πώς το φτιάχνω: Βεβαιώσου ότι οι εικόνες του site σου είναι μικρότερες από 150ΚΒ! Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν, αλλά ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

#2 First Input Delay

Το FID μετράει τον χρόνο μεταξύ της αλληλεπίδρασης με μια ιστοσελίδα (π.χ. κλικ σε ένα κουμπί) και της πραγματοποίησης της εντολής που δόθηκε.

Παράδειγμα: Εάν κάνεις κλικ σε ένα κουμπί για να σου εμφανίσει μια νέα ενότητα, πόσος χρόνος χρειάζεται για να την εμφανίσει;

Χρόνοι FID: < 100ms θεωρούνται καλοί ενώ χρόνοι > 100ms χρειάζονται βελτίωση

Πώς το φτιάχνω; Εδώ τα πράγματα γίνονται κάπως πιο τεχνικά, και θα χρειαστείς τον Developer σου!

#3 Cumulative Layout Shift

Το CLS μετράει κατά πόσο το περιεχόμενο μιας σελίδας μετακινείται ή αλλάζει καθώς αυτή φορτώνει. Πρακτικά μετράει το πόσο σταθερή παραμένει η σελίδα.

Παράδειγμα: Είσαι σε μια ιστοσελίδα και, καθώς πας να πατήσεις ένα κουμπί, «αστοχείς» γιατί το κουμπί άλλαξε θέση καθώς φόρτωνε η σελίδα ή πατάς λάθος κουμπί. Αυτό οδηγεί σε εκνευρισμό και μειώνει σημαντικά την εμπειρία χρήστη στην ιστοσελίδα.

Score CLS: < 0,1 θεωρείται καλό ενώ > 0,1 χρειάζεται βελτίωση

Πώς το φτιάχνω; Μήπως όλα αυτά τα pop-up και οι διαφημίσεις δεν χρειάζονται «με το καλημέρα»;

Αν όλα αυτά σε δυσκολεύουν, βρίσκεσαι στο κατάλληλο μερος.

Στην 3ds, διαθέτοντας εξειδικευμένα τμήματα SEO & Development, θα σε βοηθήσουμε να βελτιώσεις τα Core Web Vitals του website σου.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα Core Web Vitals;

Η Google έχει ανακοινώσει ότι από τον Μάιο του 2021 η εμπειρία χρήστη στην ιστοσελίδα θα συμπεριλαμβάνεται ως συντελεστής για την κατάταξη της ιστοσελίδας. Τα Core Web Vitals αποτελούν μέρος αυτής της ενημέρωσης μαζί με τους ήδη υπάρχοντες συντελεστές κατάταξης, όπως η ασφάλεια HTTPS, η συμβατότητα με κινητές συσκευές κ.α.

Πλέον δεν αρκεί απλά η ιστοσελίδα σου να είναι γρήγορη ή να προσφέρει μια καλή εμπειρία στον χρήστη, αλλά πρέπει να εστιάσεις στη διατήρηση και την βελτιστοποίηση των οργανικών της αποτελεσμάτων.

 

Διάβασε αναλυτικά: Τι είναι SEO και πως μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα & τις πωλήσεις σου;

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τις μετρήσεις της ιστοσελίδας μου;

Και οι τρεις μετρήσεις είναι πολύ σημαντικές, και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να βελτιώσεις τον αρχικό χρόνο φόρτωσης, καθώς είναι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο οι επισκέπτες θα εγκαταλείψουν την ιστοσελίδα σου!

Πολλές φορές τα πράγματα γίνονται αρκετά «τεχνικά» και χρειάζονται έμπειροι επαγγελματίες, αλλά υπάρχουν και μικρές μετατροπές που μπορεί να κάνει σχεδόν ο καθένας για να μειώσει τους χρόνους φόρτωσης:

  • Μίκρυνε τα αρχεία του site σου και ανέβασε εικόνες μικρότερες από 150KB
  • Χρησιμοποίησε κώδικα χωρίς πολλές μετατροπές
  • Απέφυγε τα επεμβατικά αναδυόμενα παράθυρα

 

Πώς μπορώ να μετρήσω τα Core Web Vitals;

Δες κάποια εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να μετρήσεις τα Core Web Vitals και να κάνεις ό,τι μετατροπές χρειάζεται!

Fact; Τα Core Web Vitals μετριούνται σε “Field Data”, δηλαδή πραγματικά δεδομένα χρηστών που επισκέπτονται το site μας και μας δίνουν, έτσι, την πραγματική «εικόνα» της εμπειρίας χρήστη.

Μέτρηση των Core Web Vitals

Πόσο θα με επηρεάσει το νέο update της Google;

Σύμφωνα με την Google, το πολύ καλό και χρήσιμο περιεχόμενο θα εξακολουθεί να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά τις κατατάξεις στα οργανικά της αποτελέσματα.

Αυτό σημαίνει ότι μια ιστοσελίδα με ποιοτικό περιεχόμενο θα συνεχίσει να εμφανίζεται στις αναζητήσεις της Google και να κατατάσσεται υψηλά.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το μάρκετινγκ περιεχομένου;

Όμως, μεταξύ δύο ιστοσελίδων που έχουν αντίστοιχης ποιότητας περιεχόμενο, πιο ψηλά θα εμφανίζεται αυτή που θα προσφέρει καλύτερη συνολική εμπειρία στον επισκέπτη.

Καθώς οι μετρήσεις των Core Web Vitals είναι πλέον και επίσημα ranking factors, θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην κατάταξή σου, γεγονός που σημαίνει πως ένα site χρειάζεται πολλά περισσότερα από ταχύτητα και περιεχόμενο υψηλών προδιαγραφών.

Αντίθετα, πρέπει να μένουμε ενημερωμένοι, να ακολουθούμε τις αλλαγές των αλγορίθμων, και να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Αν έχεις δει κι εσύ τα οργανικά σου αποτελέσματα να επηρεάζονται, ίσως να ήρθε η ώρα να σκεφτείς τη βελτιστοποίηση των Core Web Vitals!

Επιδότηση ΕΣΠΑ
ESPA