Scroll to top

BACK TO
TOP

START A PROJECT

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Παρασκευή, 24 Δεκέμβριος 2021

Google Core Updates: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Google Core Updates

Αν ασχολείσαι με τη βελτιστοποίηση του site ή του eshop σου, τότε οι λέξεις «Google Core Updates» μάλλον σου προκαλούν… ταχυκαρδία.

Τι είναι τα Google Core Updates & γιατί σε ενδιαφέρουν;

Τα Core Updates συμβαίνουν μερικές φορές το χρόνο και μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην οργανική κατάταξη της ιστοσελίδας σου.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις ενημερώσεις της Google στον αλγόριθμό της.

Τι είναι ένα Google Core Update;

Με ένα Google Core Update, η πασίγνωστη μηχανή αναζήτησης εφαρμόζει σημαντικές και ριζικές αλλαγές στο σύστημα και τη λειτουργία του αλγορίθμου της.

Με απλά λόγια;

Η Google μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αξιολογεί – και, συνεπώς, κατατάσσει – μια ιστοσελίδα, αλλάζοντας το τι θεωρεί πλέον σημαντικό.

Προσοχή! Οι αλλαγές αυτές γίνονται για κάποιο λόγο, όχι επειδή έτσι … ξύπνησε η Google σήμερα!

Απώτερος σκοπός των ενημερώσεων είναι η βελτίωση της εμπειρίας αναζήτησης για τους χρήστες, παρέχοντας πιο σχετικό, χρήσιμο και αξιόπιστο περιεχόμενο.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να βελτιώσει την εμπειρία χρήστη και να εμφανίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε κάθε αναζήτηση, η Google πρέπει να προσαρμόσει τους τρόπους με τους οποίους αξιολογεί κάθε site.

Δες με μια γρήγορη ματιά τα top Google Core Updates:

Google Core Updates Custom Infographic 3ds

Πόσο συχνά πραγματοποιούνται Core Updates;

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα Google Core Updates μπορούν να κυκλοφορήσουν αρκετές φορές μέσα στο χρόνο. Η ανακοίνωση για την εφαρμογή τους από τη Google μπορεί να γίνει μερικές μέρες πριν ή ακόμα και την ίδια ημέρα που βγαίνουν live.

Tip: Αν θέλεις να ενημερώνεσαι τακτικά για ό,τι νέο υπάρχει σχετικά με τα core updates, υπάρχουν μερικοί τρόποι όπως:

Πως ενημερώνει η Google τους χρήστες για τα Core Updates;

Δες μερικά παραδείγματα για να έχεις μια εικόνα των ενημερώσεων, όπως ανακοινώνονται στο Twitter της Google:

1. Τον Μάρτιο του 2019 η Google είχε ανακοινώσει το εξής.

 Google Core Update Μαρτίου 2019

«Καταλαβαίνουμε ότι είναι πιο χρήσιμο για κάθε Update να έχει όνομα. Για αυτό, δώσαμε την ονομασία March 2019 Core Update στην τελευταία ενημέρωση. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να αποφύγουμε τη σύγχυση, καθώς πλέον θα είναι εύκολα αναγνωρίσιμος τόσο ο τύπος της ενημέρωσης όσο και η ημερομηνία που εφαρμόστηκε.»

2. Τον Ιούλιο του 2021, η Google ανακοίνωσε ένα Core Update που περισσότερο μιμούνταν τα προηγούμενα Core Updates χωρίς να προσφέρει κάτι σημαντικό. Στο tweet αναφέρει:

 Google Core Update Ιουλίου 2021

«Μέσα στην ημέρα θα κυκλοφορήσει μια ακόμα βασική ενημέρωση, όπως συμβαίνει συχνά μέσα στον χρόνο. Ονομάζεται June 2021 Core Update.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενημερώσεις επηρεάζουν μια σειρά παραγόντων κατάταξης και όχι μόνο έναν. Επιπλέον, η Google προσπαθεί να προστατεύει τη λειτουργία του αλγορίθμου της και για αυτό καταφεύγει σε αυτή τη μέθοδο.

Σε τι διαφέρουν τα Core Updates από τις υπόλοιπες ενημερώσεις;

Για να μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος τη σημασία και τη βαρύτητα των Google Core Updates, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα εξής χαρακτηριστικά τους:

  • Κάθε Core Update ανακοινώνεται μέσα από τους λογαριασμούς της Google στα κοινωνικά δίκτυα, σε αντίθεση με τις απλές ενημερώσεις όπου συνήθως δεν υπάρχει κάποια ειδοποίηση. Με αυτό τον τρόπο κάνει ευρύτερα γνωστή την ύπαρξή τους.
  • Ακόμη, η Google επιλέγει να δίνει ξεχωριστά ονόματα σε κάθε Core Update, όμως δεν κάνει κάτι ανάλογο σε άλλες ενημερώσεις.
  • Ο σχεδιασμός των Core Updates ξεχωρίζει από τις κανονικές ενημερώσεις της Google. Με ένα Core Update, η Google τροποποιεί πολλές δυνατότητες του αλγορίθμου, ώστε τα αποτελέσματα αναζήτησης να είναι πιο συναφή και χρήσιμα στους χρήστες. Άλλωστε, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο ποσοστό τις αναζητήσεις, σε αντίθεση με minor ενημερώσεις αλγορίθμου που συχνά δε γίνονται αντιληπτές.
  • Κάθε Core Update χρειάζεται αρκετό προγραμματισμό και προετοιμασία, ακόμα και μήνες νωρίτερα μέχρι την ανακοίνωσή του. Από την άλλη, οι υπόλοιπες ενημερώσεις αλγορίθμου είναι πιο συχνές και η Google μπορεί να τις εκτελεί ακόμα και σε καθημερινή βάση. Έτσι, επηρεάζουν ελάχιστα σε σύγκριση με τις ευρείες και αξιοσημείωτες αλλαγές που μπορεί να παρατηρηθούν με τα Core Updates.

Πώς ένα Core Update μπορεί να επηρεάσει το website σου;

Η εφαρμογή κάθε Core Update μπορεί να επηρεάσει δραστικά το SEO. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς «ύποπτες» τακτικές, οι βασικές ενημερώσεις μπορούν ακόμη και να επιβάλουν ποινές που θα ρίξουν την οργανική κατάταξη του site σου και από τις οποίες πολύ δύσκολα θα ανακάμψεις.

Η ενημέρωση Panda, για παράδειγμα, επέβαλε μια αυτόματη και αλγοριθμική ποινή σε site με «λιτό» περιεχόμενο. Πριν από την κυκλοφορία του συγκεκριμένου update, η υψηλή κατάταξη ενός site ήταν σχετικά εύκολη ακόμη και αν δεν είχε πολύ περιεχόμενο. Η ενημέρωση Panda άλλαξε το παιχνίδι τιμωρώντας, ουσιαστικά, sites με μη ποιοτικό και λίγο περιεχόμενο.

Αυτό το ήξερες; Ορισμένα Core Updates δεν επηρεάζουν απλώς την κατάταξη, αλλά αναδιαρθρώνουν εντελώς τις σελίδες αποτελεσμάτων της Google!

 

Further Reading: SEO: Τι είναι & γιατί το χρειάζεσαι;

 

Μερικά από τα πιο συχνά φαινόμενα που μπορεί να παρατηρήσεις είναι:

1. Πτώση στα αποτελέσματα αναζήτησης

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν ανακοινώνεται ένα Core Update, είναι να ελέγξεις προσεκτικά σε ποια θέση των αποτελεσμάτων της Google εμφανίζεται το website σου για τις λέξεις κλειδιά που στοχεύεις.

Η κατάταξη κάθε site μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το αν ένα Core Update έχει αρχίσει να βλάπτει ή να βοηθά ένα website.

Pro Tip: Μπορείς να δεις την μέση θέση κατάταξης της ιστοσελίδας σου μέσω του Google Search Console

Φυσικά, σε συμπεράσματα θα καταλήξεις μόνο ύστερα από συχνή παρακολούθηση, χωρίς βιαστικές κινήσεις.

Ενδεικτικά εργαλεία για να ελέγχεις συστηματικά την κατάταξη είναι τα εξής:

2. Μείωση της οργανικής επισκεψιμότητας

Ένας άλλος τρόπος για να ελεγχθεί η επίπτωση ενός Core Update είναι από τον έλεγχο του οργανικού traffic. Σε περίπτωση που επηρεαστεί η θέση κατάταξης στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, θα υπάρξει δραματική μείωση της επισκεψιμότητας.

Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να εντοπιστεί μέσω των εργαλείων Google Analytics και Search Console.

 

Διάβασε επίσης: Μάθε τα πάντα γύρω από τα Google Analytics 4

 

Προσοχή! Κάποια Core Updates μπορεί να συνοδεύονται από σοβαρές κυρώσεις.

Κάθε τακτική αποφυγής ή ανάκτησης απέναντι σε κάποιο Core Update της Google απαιτεί χρόνο. Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δε θα πρέπει να το αμελείς!

Εάν όλα αυτά σου φαίνονται βουνό…

Στη 3ds διαθέτουμε επαγγελματίες με εμπειρία στο SEO, για να επιδιορθώσουν την ιστοσελίδα ή το ηλεκτρονικό σου κατάστημα & να προσεγγίσεις νέους πελάτες και έσοδα.

Επιδότηση ΕΣΠΑ
ESPA