Scroll to top

BACK TO
TOP

START A PROJECT

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Τρίτη, 30 Ιούνιος 2020

Πως μεταβλήθηκε το ηλεκτρονικό εμπόριο μετά το lockdown

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Μπορεί η κατάσταση λόγω του lockdown να ευνόησε αρκετά τις ηλεκτρονικές αγορές από τα τέλη του Μαρτίου έως τις αρχές του Μαΐου, πλέον όμως ο ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφεται εμφανίζεται τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα δεδομένα που υπήρχαν στις αρχές του 2020.

Σε προηγούμενη έρευνα, αναφερθήκαμε στην έντονα ανοδική αγοραστική κίνηση στα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα τον Απρίλιο, κατά την οποία, αρκετοί χρήστες που προτιμούσαν την αγορά προϊόντων από ένα φυσικό κατάστημα, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν άμεσα στις ψηφιακές τεχνολογίες. Λόγω των συνθηκών και τις αλλαγές που ήρθαν στην καθημερινότητά τους, είχαν ως αποτέλεσμα την ώθηση μεγάλου μέρους των καταναλωτών σε τακτικές online αγορές.

❝Τέσσερις φορές μεγαλύτερος ο ρυθμός ανάπτυξης το Μάιο σε σύγκριση με τις αρχές του 2020❞

Όμως, ακόμα και μετά τη λήξη του κατ’ οίκον περιορισμού και τη σταδιακή επιστροφή στους προηγούμενους «φυσιολογικούς» ρυθμούς, οι καταναλωτές συνέχισαν να προτιμούν τις αγορές από το διαδίκτυο αντί του φυσικού δικτύου καταστημάτων. Η στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πλέον γεγονός, με τις online αγοραστικές συνήθειες να δείχνουν ότι ήρθαν για να μείνουν.

Εβδομαδιαία μεταβολή δαπάνης και επισκεψιμότητας σε ελληνικά eshops πριν και μετά τη λήξη του lockdown
Εβδομαδιαία μεταβολή δαπάνης και επισκεψιμότητας σε ελληνικά eshops πριν και μετά τη λήξη του lockdown. Πηγή: Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλ. Εμπορίου (GRECA)

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλ. Εμπορίου (GRECA), στον οποίο η 3ds είναι και επίσημο μέλος, τα στοιχεία που αντλήθηκαν από 4.451 e-shops δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 107%, υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα (σύνολο του Μαΐου) τη χρονιά του 2019. Η αύξηση που παρατηρήθηκε αποτελεί νέο ρεκόρ για τις πωλήσεις από ηλεκτρονικά καταστήματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, οι Έλληνες καταναλωτές βρήκαν τη λύση στις αγοραστικές τους ανάγκες μέσω των ηλεκτρονικών αγορών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο μετά τη δεύτερη άρση των μέτρων, παρατηρείται μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης λόγω επανέναρξης λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, απεναντίας όμως τα ποσοστά διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Από την έρευνα έχουν εξαιρεθεί όλες οι κατηγορίες υπηρεσιών (όπως αεροπορικά εισιτήρια, συνδρομές σε μουσική, ταινίες και παιχνίδια), αλλά και η κατηγορία ηλεκτρονικών αγορών από super markets και ειδών κινητής τηλεφωνίας.

Αγορές online από συσκευή tablet

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τις επιχειρήσεις;

Οι αλλαγές που επήλθαν λόγω COVID – 19 και η συμβολή των online καταστημάτων στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρείες να αναθεωρήσουν για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Γίνεται πλέον αντιληπτό, ότι η ψηφιακή μετάβαση συνιστάται όχι μόνο για την λειτουργική τους επιβίωση, αλλά και για την ουσιαστική τους ανάπτυξη.

Όσες επιχειρήσεις αντιληφθούν την αξία που έχουν έννοιες όπως το SEO και το Marketing Περιεχομένου, το Digital Marketing με όλες τα διαθέσιμα κανάλια του, και εφαρμόσουν έγκαιρα τις βέλτιστες πρακτικές του eBusiness θα βγούνε σίγουρα κερδισμένες. Γνωρίζοντας τις απαιτήσεις που έχουν προκύψει στο χώρο του εμπορίου και την άμεση ανάγκη κάθε εταιρείας για ψηφιακή μετάβαση, η 3ds είναι εδώ για να σε βοηθήσει αποτελεσματικά.

 

Επιδότηση ΕΣΠΑ
ESPA