Scroll to top

BACK TO
TOP

START A PROJECT

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Παρασκευή, 10 Νοέμβριος 2023

Responsive design: Τι είναι και ποια τα πλεονεκτήματα του;

Τι είναι Responsive design και ποια τα πλεονεκτήματα του;

 

Το μακρινό 2013, το ποσοστό των χρηστών που χρησιμοποιούσαν υπολογιστή ή laptop για να σερφάρουν στο ίντερνετ ανερχόταν σε σχεδόν 80%, με τους χρήστες που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο να φτάνουν περίπου στο «ταπεινό» 16%.

Από το 2016 και μετά, οι αριθμοί έχουν αντιστραφεί.

Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών, σε ποσοστό 57,36%, χρησιμοποιεί κινητή συσκευή για να περιηγηθεί online, ενώ οι χρήστες desktop έχουν πέσει στο 40,61%.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό για την επιχείρησή σου

Πώς επηρεάζει τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου και πώς πρέπει να ανταποκριθείς στα νέα δεδομένα;

Την απάντηση έρχεται να δώσει το responsive design.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι ακριβώς το responsive design, πώς επηρεάζει το SEO και την εμπειρία χρήστη (User Experience), καθώς και γιατί είναι απολύτως απαραίτητο στον σχεδιασμό ιστοσελίδας και eshop σήμερα.

Συνέχισε να διαβάζεις και δες γιατί χρειάζεσαι ένα responsive website

 

Τι είναι το responsive design;

Το Responsive Design πήρε το όνομα του από τη λέξη respond που σημαίνει «απαντώ/ ανταποκρίνομαι», ακριβώς γιατί ανταποκρίνεται σε διαφορετικές συσκευές, οθόνες και διαστάσεις.

Ένα responsive website μπορεί να προσαρμοστεί δυναμικά, αυτόματα και άμεσα σε κάθε διάσταση και σε οποιονδήποτε προσανατολισμό οθόνης (orientation), εμφανίζοντας το περιεχόμενο με όμορφο, καθαρό τρόπο.

Με αυτόν τον τρόπο, ό,τι κι αν περιέχει μια ιστοσελίδα – κείμενα, εικόνες, γραφήματα – προσαρμόζονται στην εκάστοτε συσκευή. Μιλώντας πιο τεχνικά, παλιότερα τα στοιχεία μιας ιστοσελίδας βασίζονταν σε διαστάσεις και pixels – σήμερα, σύμφωνα με την προσέγγιση του responsive web design, διαμορφώνονται βάσει αναλογιών και ρευστών πλεγμάτων (fluid grids), τα οποία συμβαδίζουν με τον ατελείωτο αριθμό συσκευών και πιθανών αναλύσεων κάθε οθόνης.

Με τη σειρά του αυτό σημαίνει πως κάθε χρήστης, απ’ όποια συσκευή κι αν επισκέπτεται την ιστοσελίδα ή το eshop σου, είτε μιλάμε για κινητό ή tablet, είτε για σταθερό υπολογιστή ή laptop, θα έχει ακριβώς την ίδια απροβλημάτιστη εμπειρία και δεν θα χρειάζεται να κάνει συνεχώς zoom ή να πηγαίνει αριστερά-δεξιά για να πλοηγηθεί, να διαβάσει ή να αγοράσει.

Σήμερα θεωρούμε δεδομένο ότι μια ιστοσελίδα πρέπει να είναι responsive, καθώς η εμπειρία χρήστη είναι το Α και το Ω.

 

responsive web design σε κινητό, laptop, υπολογιστή και tablet

 

Δες γιατί είναι τόσο σημαντικό το responsive web design.

 

4+1 λόγοι που το website σου πρέπει να είναι responsive

Είτε είσαι ιδιοκτήτης eshop είτε έχεις ένα παρουσιαστικό site για την επιχείρησή σου, το responsiveness πρέπει να είναι στις προτεραιότητές σου. Δες γιατί:

 

 ποια είναι τα πλεονεκτήματα του responsive web design

 

 1. Η Google δίνει προτεραιότητα στις κινητές συσκευές

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η Google από το 2016 και μετά έχει υιοθετήσει την «mobile first indexing» προσέγγιση.

Παλιότερα η Google «αξιολογούσε» τα websites βασιζόμενη στην απόδοση που είχε η desktop εκδοχή τους. Καθώς, όμως, όλο και περισσότεροι χρήστες έκαναν αναζήτηση από κινητές συσκευές, η Google όφειλε να προσαρμοστεί. Έτσι, ο αλγόριθμος αξιολογεί πλέον μια ιστοσελίδα βάσει της mobile εκδοχής της πρώτα!

Αυτό σημαίνει πως κάθε ιστοσελίδα που ενδιαφέρεται για SEO και κυριαρχία στα οργανικά αποτελέσματα, πρέπει να δώσει βάση στο mobile responsive design.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν σήμερα πως η Google ευνοεί τα websites που είναι βελτιστοποιημένα για κινητές συσκευές και έτσι το responsive design επηρεάζει άμεσα το SEO της ιστοσελίδας.

Μερίδιο αγοράς από το 2013-2023 βάση του mobile first indexing

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Τι είναι το SEO (Search Engine Optimization);

 

 1. Βελτιωμένο usability

Με τον όρο usability αναφερόμαστε στο πόσο εύκολη είναι η πλοήγηση του χρήστη σε μια ιστοσελίδα.

Εικόνες, ευανάγνωστες γραμματοσειρές, εύκολη συμπλήρωση φόρμας επικοινωνίας, προσαρμογή pop-up και πλήθος άλλων λειτουργιών πρέπει άμεσα και αυτόματα να προσαρμόζονται στη συσκευή κάθε χρήστη.

Για να το θέσουμε απλά, αν ένας χρήστης δεν είναι ικανοποιημένος από το περιεχόμενο ή τη λειτουργικότητα του site σου τότε πιθανότατα θα απογοητευτεί και θα φύγει, δεν έχει χρόνο να ψάχνει πού είναι το κάθε κουμπί!

Το responsive design κάνει τις ιστοσελίδες πιο γρήγορες, πιο ευέλικτες, πιο εύχρηστες – διευκολύνει τους χρήστες να βρουν την πληροφορία που αναζητούν και συνήθως τους ενθαρρύνει να παραμείνουν στην ιστοσελίδα για περισσότερη ώρα ή να επιστρέψουν στο μέλλον.

Σε τελική ανάλυση, ένα responsive design μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε περισσότερες αγορές.

 

 1. Γρήγορη ταχύτητα φόρτωσης

Η ταχύτητα φόρτωσης μιας σελίδας είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το SEO και, συνεπώς, την κατάταξή σου στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο διαφορετικά συμπεριφέρεται ένας χρήστης κινητού που χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του για να περιηγηθεί σε μια ιστοσελίδα από τον χρήστη υπολογιστή που χρησιμοποιεί ποντίκι – ο τρόπος που κλικάρουν και περιηγούνται είναι πολύ διαφορετικός, οπότε πρέπει μια ιστοσελίδα σήμερα να ανταποκρίνεται άμεσα και στους 2.

Όπως είδαμε παραπάνω, ένα responsive website είναι πολύ πιο εύχρηστο και γρήγορο, φορτώνει άμεσα τόσο σε κινητά όσο και desktop και οδηγεί σε περισσότερες μετατροπές!

 

Μάθε περισσότερα: Τι είναι το Conversion Rate Optimization και γιατί το χρειάζεται η ιστοσελίδα σου; 

 

 1. Ευελιξία διαχείρισης 

Όταν ξεκίνησαν οι κινητές συσκευές να χρησιμοποιούνται τόσο συχνά, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από τα desktops, δεν ήταν λίγοι αυτοί που δημιούργησαν 2 εκδοχές της ιστοσελίδας τους, μία για κινητά και μία για υπολογιστές.

Αυτό, όπως μπορείς να καταλάβεις, σήμαινε διπλή δουλειά: για παράδειγμα, κάθε φωτογραφία έπρεπε να ανεβαίνει σε διαφορετικές διαστάσεις!

Το responsive design ήρθε να διευκολύνει τον διαχειριστή ιστοσελίδας και eshop, και έτσι, αντί να υπάρχουν 2 ιστοσελίδες, μια που να λειτουργεί μόνο σε υπολογιστές και μια για κινητές συσκευές, υπάρχει μόνο μία κεντρική.

Μιλάμε, λοιπόν, για εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων.

 

 1. Καλύτερη εμπειρία χρήστη

Εδώ καταλήγουν όλα.

Βασικό πλεονέκτημα του responsive design είναι η διευκόλυνση του επισκέπτη που οδηγεί σε καλύτερη συνολική εμπειρία.

Οι ευχαριστημένοι χρήστες είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε συνδρομητές, δυνητικούς πελάτες ή/και αγοραστές.

Μάλιστα, και η ίδια η Google ενδιαφέρεται πρωτίστως να κρατά τους χρήστες ευχαριστημένους δείχνοντάς τους το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει περισσότερο. Αν δημιουργήσεις μια εμπειρία εστιασμένη στον χρήστη, η Google θα σε ανταμείψει με υψηλότερες κατατάξεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

 

Πώς σχεδιάζουμε μία responsive ιστοσελίδα; 

Ανεξάρτητα από το αν ενδιαφέρεσαι για την κατασκευή eshop, παρουσιαστικής ιστοσελίδας ή απλού blog, πρέπει να διασφαλίσεις ότι η σελίδα σου θα φορτώνει σε όλες τις συσκευές.

Αυτές είναι μερικές από τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούμε στη 3ds για mobile responsive design:

 • Custom σχεδιασμός φιλικός προς όλες τις συσκευές
 • Βελτιστοποιημένη ταχύτητα φόρτωσης
 • Συμβατότητα με οθόνες αφής
 • Κατάργηση έξτρα γραφικών και στοιχείων που «βαραίνουν» τη σελίδα χωρίς λόγο
 • Απλοποιημένο menu που δεν μπερδεύει τους χρήστες
 • Σύγχρονος, καθαρός κώδικας, κρατώντας τη CSS όσο πιο ελαφριά γίνεται
 • Ευανάγνωστες γραμματοσειρές και CTA κουμπιά που αλλάζουν μέγεθος ανάλογα με τη συσκευή του χρήστη

 

Πού να απευθυνθώ για responsive website design; 

Στη 3ds προσφέρουμε μία εντελώς δωρεάν αξιολόγηση ιστοσελίδας για να δεις πού βρίσκεσαι σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό αυτή τη στιγμή.

Μεταξύ άλλων ελέγχουμε τεχνικά λάθη στον κώδικα και τη δομή της ιστοσελίδας σου, το αν «περνάει τη βάση» των Core Web Vitals της Google, το πού βρίσκεται στα αποτελέσματα αναζήτησης αλλά και τι συμβαίνει με την Digital Marketing στρατηγική σου.

Αν μετά τον έλεγχο δούμε πως η ιστοσελίδα σου δεν είναι responsive, μπορούμε να βοηθήσουμε!

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας πλήρως λειτουργικής, responsive ιστοσελίδας ή eshop που ανταποκρίνεται σε όλα τα σύγχρονα πρότυπα και απαιτήσεις τόσο της Google όσο και των χρηστών.

Με ομάδες που εξειδικεύονται στο UX/UI design, τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων, το content και το web development, εγγυόμαστε ένα website τεχνικά άρτιο και αισθητικά εντυπωσιακό, που θα πληροί τα κορυφαία standards.

Επικοινώνησε μαζί μας για να μάθεις περισσότερα.

Επιδότηση ΕΣΠΑ
ESPA