Scroll to top

BACK TO
TOP

START A PROJECT

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Δευτέρα, 23 Αύγουστος 2021

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ERP & τη σύνδεση με eshop

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ERP - τη σύνδεση με eshop

Τι είναι ERP;

Πώς να συνδέσω το eshop μου με ERP;  

Για πολλούς, αυτές είναι δύσκολες ερωτήσεις.

Σίγουρα αν ασχολείσαι ή σκέφτεσαι να ασχοληθείς με το e-business θα έχεις αναρωτηθεί κι εσύ, και πολύ πιθανό να μην έχεις πάρει ακόμα τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Για πάμε, λοιπόν, να τα δούμε ένα-ένα.

Γιατί η αρχή μπορεί να φαίνεται βουνό, αλλά τα πράγματα είναι πιο εύκολα απ’ ότι νομίζεις!

Τι είναι το ERP;

Αν θέλουμε μία σύντομη εξήγηση, τότε θα λέγαμε ότι το ERP είναι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται όλες τις καθημερινές διαδικασίες που κάνουν μια επιχείρηση… επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα, και ανάλογα με τις ανάγκες του eshop σου, μπορείς να διαλέξεις διάφορα modules, που να ανταποκρίνονται σε διαφορετικές λειτουργίες:

  • τα χρηματοοικονομικά
  • την εμπορική διαχείριση
  • το ανθρώπινο δυναμικό
  • την εφοδιαστική αλυσίδα
  • τη διανομή
  • τη Διαχείριση Πελατειακών Σχέσεων (CRM)
  • τις πωλήσεις
  • το marketing
  • την τιμολόγηση κ.α..

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, γιατί ένα σύστημα ERP είναι απολύτως απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία οποιασδήποτε εταιρείας.

Λειτουργίες ERP

Θέλεις να το δούμε πιο αναλυτικά;

Τι σημαίνει ERP;

Τα αρχικά ERP προέρχονται από τις λέξεις Enterprise Resource Planning – πρόκειται, δηλαδή, για ένα Σύστημα Ενδοεπιχειρησιακού Σχεδιασμού.

Δηλαδή;

Το σύστημα ERP αναφέρεται σε έναν τύπο λογισμικού που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί για τη διαχείριση καθημερινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και για τη σύνδεση πολλών επιχειρηματικών διαδικασιών μεταξύ τους!

Συλλέγοντας δεδομένα από πολλές πηγές, ένα σύστημα ERP παρέχει τη μέγιστη δυνατή ακεραιότητα δεδομένων.

Πρόκειται, λοιπόν, για τη βασική πηγή πληροφορίας μιας επιχείρησης.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του ERP;

Σήμερα, τα συστήματα ERP είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση χιλιάδων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και σε όλους τους κλάδους, κυρίως γιατί απλοποιούν την πληροφορία, η οποία είναι ίδια για όλους τους εργαζομένους!

Επειδή, λοιπόν, ένα σύστημα ERP βασίζεται σε μια ενιαία, καθορισμένη βάση δεδομένων, βοηθά στην κοινή εμπειρία των χρηστών, και έτσι η ροή των εργασιών καθώς και η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων γίνεται πολύ πιο εύκολη.

Με απλά λόγια, το ERP είναι το μέσο για την ομαλή ενσωμάτωση ανθρώπων, διαδικασιών και τεχνολογιών σε μια σύγχρονη επιχείρηση.

Ποια είναι η επιχειρηματική αξία του ERP; 

Κανένας οργανισμός δεν πρέπει να αγνοήσει τον αντίκτυπο που έχουν τα ERP συστήματα σήμερα.

Τα πλεονεκτήματα των ERP συστημάτων στις επιχειρήσεις είναι πολλαπλά:

  • Ξεκάθαρη εικόνα του οργανισμού, από πληροφορίες και reports που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο
  • Μειωμένο λειτουργικό κόστος, μέσω εξορθολογισμένων επιχειρηματικών διαδικασιών και βέλτιστων πρακτικών
  • Ενισχυμένη συνεργασία χρηστών, καθώς υπάρχει πρόσβαση στα ίδια δεδομένα
  • Βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, μέσω της κοινής εμπειρίας χρήστη και των καθορισμένων επιχειρηματικών διαδικασιών
  • Συνεπής υποδομή, σε όλα τα τμήματα του οργανισμού και με όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες να έχουν την ίδια εμφάνιση και αίσθηση
  • Μειωμένος κίνδυνος, λόγω της ακεραιότητας των δεδομένων και των ελέγχων
  • Χαμηλότερο κόστος διαχείρισης και λειτουργίας, μέσω ομοιόμορφων και ολοκληρωμένων συστημάτων

Διάβασε επίσης7+1 λόγοι που το eshop σου δεν πουλάει – Μάθε γιατί!

Σύνδεση eshop με ERP – τα οφέλη της διασύνδεσης

Αν το ERP θεωρείται αναγκαίο εργαλείο για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, τότε ειδικά για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι απολύτως απαραίτητο!

Η σύνδεση διαφορετικών συστημάτων (eshop, ERP, CRM κλπ) είναι μια απαιτητική δουλειά και χρειάζεσαι ικανούς συνεργάτες για να πάνε όλα σωστά.

Σύνδεση eshop με ERP

Αν μη τι άλλο, είναι μια δουλειά που μακροπρόθεσμα θα έχει απίστευτα αποτελέσματα στην καθημερινότητα οποιουδήποτε οργανισμού!

Έλα να δούμε τα βασικά οφέλη της διασύνδεσης eshop με ERP.

  1. Αυτόματη online παραγγελιοληψία

Κάθε online αγορά, είτε στο λιανικό είτε στο χονδρικό εμπόριο, παίρνει σίγουρα χρόνο: απαιτείται η εισαγωγή των στοιχείων του πελάτη και η τιμολόγηση, η έκδοση εντύπου αποστολής και πολλά ακόμα.

Με τη διασύνδεση του ERP με το eshop, όλα αυτά γίνονται αυτόματα χωρίς να καταναλώνονται άσκοπα ώρες εργασίας.

Διάβασε επίσης: Ταχύτητα φόρτωσης eshop – Πόσο επηρεάζει τις online πωλήσεις;

Αυτό το ήξερες; Για ένα μεσαίο eshop με περίπου 30 παραγγελίες την ημέρα, το κέρδος σε εργατοώρες ανέρχεται σε 2.300€ το χρόνο!

  1. Αυτόματη δημιουργία πελατών

Μία ακόμα πολύ σημαντική λειτουργία που «λύνει τα χέρια» όσων ασχολούνται με το e-commerce, είναι η αυτόματη εισαγωγή των στοιχείων των πελατών του eshop κατευθείαν στο ERP. Μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κάθε νέος πελάτης καταχωρείται στο κεντρικό σύστημα του καταστήματος, χωρίς να απαιτούνται διπλές ενημερώσεις.

  1. Αυτόματη δημιουργία περιεχομένου

Σίγουρα στις πιο χρονοβόρες διαδικασίες ενός eshop συγκαταλέγεται και η δημιουργία περιεχομένου – δηλαδή το «ανέβασμα» καινούριων προϊόντων. Μέσω, όμως, της διασύνδεσης του ηλεκτρονικού καταστήματος με ένα σύστημα ERP, η διαδικασία αυτή αυτοματοποιείται και απλοποιείται, και έτσι χρειάζονται περίπου 5 λεπτά για κάθε νέο κωδικό, μαζί με το «ανέβασμα» εικόνων.

Αυτό το ήξερες; Χωρίς ένα σύστημα ERP, το «ανέβασμα» ενός προϊόντος (με διαφορετικά χρώματα, μεγέθη κλπ) μπορεί να πάρει έως και 3 ώρες!

Διάβασε επίσης: Πώς μεταβλήθηκε το ηλεκτρονικό εμπόριο μετά το lockdown

  1. Αυτόματη ενημέρωση stock

Ένα σύστημα ERP μπορεί επίσης να ενημερώνει το eshop σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το υπόλοιπο της αποθήκης! Σκέψου πόσες ώρες κερδίζει μια επιχείρηση μόνο και μόνο από αυτή την απλή ενέργεια, που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσε τη χειροκίνητη αλλαγή αυτών των στοιχείων!

  1. Αυτόματη έκδοση εντύπων για courier καθώς και εισπράξεων αντικαταβολών

Η διαδικασία συλλογής ογκομετρικών στοιχείων κάθε είδους, σε συνδυασμό με τη διαδικασία τιμολόγησης και αποστολής είναι σίγουρα ένα ακόμα ζήτημα των eshop. Αξιοποιώντας πλήρως τη διασύνδεση με ένα ERP, το έντυπο αποστολής εκτυπώνεται κατευθείαν, μειώνοντας δραματικά τον χρόνο που απαιτείται για αυτή την ενέργεια.

Επιπλέον, με τη διασύνδεση μεταξύ eshop και ERP αυτοματοποιείται και η επικοινωνία με τις μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν αυτόματα να περνούν τις εισπράξεις αντικαταβολών!

Αν διάβασες μέχρι εδώ, μάλλον σε ενδιαφέρει πράγματι να μάθεις τι είναι το ERP καθώς και πώς θα σε βοηθήσει η σύνδεσή του με το ηλεκτρονικό σου κατάστημα.

Διάβασε επίσης: Γιατί η ψηφιακή μετάβαση κάθε επιχείρησης είναι αναγκαία

Η 3ds μπορεί να κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες σου και να σου προτείνει λύσεις καθώς και τους κατάλληλους συνεργάτες για να σε βοηθήσει να αυτοματοποιήσεις όλες τις διαδικασίες του eshop σου!

Θέλεις να ξεκινήσεις;

Επιδότηση ΕΣΠΑ
ESPA