Scroll to top

BACK TO
TOP

START A PROJECT

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Τετάρτη, 13 Μάρτιος 2024

Τι είναι το Digital Marketing και γιατί είναι σημαντικό για τις μικρές επιχειρήσεις;

Τι είναι το Digital Marketing και γιατί είναι σημαντικό για τις μικρές επιχειρήσεις;

Έχεις δουλέψει αμέτρητες ώρες για την επιτυχία της επιχείρησής σου.

Έχεις δημιουργήσει μια μοναδική υπηρεσία ή ένα φανταστικό eshop, αλλά υπάρχει ένα σημαντικό κενό: όσο οι πελάτες σου βρίσκονται online, βομβαρδίζονται καθημερινά από εκατοντάδες μηνύματα και διαφημίσεις κι εσύ παραμένεις άφαντος.

Πώς, λοιπόν, προσεγγίζεις τους δυνητικούς σου πελάτες;

Πώς θα σε μάθει το ιδανικό σου κοινό;

Πώς μπορεί η δική σου μικρή επιχείρηση να ξεχωρίσει;

Το digital marketing έρχεται να δώσει τις απαντήσεις.

Σε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό θα μάθεις τα πάντα για το ψηφιακό μάρκετινγκ.

Μαζί θα αναλύσουμε τις βασικές έννοιες με τρόπο κατανοητό, ώστε να καταλάβεις πλήρως πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό το ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των μοναδικών επιχειρηματικών σου στόχων.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

 

Digital marketing – τι είναι και πώς θα ξεκινήσεις;

Το Digital Marketing, ή αλλιώς Ψηφιακό ή Online Marketing, αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών μέσω ψηφιακών καναλιών.

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό marketing που αφορά εφημερίδες ή ραδιόφωνο για παράδειγμα, το digital marketing εστιάζει στο διαδίκτυο, αξιοποιώντας διάφορες πλατφόρμες και εργαλεία για να προσεγγίσει το επιθυμητό κοινό.

Καθώς περιλαμβάνει, όμως, μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, χρειάζεται να ξεκαθαρίσεις τι χρειάζεσαι και γιατί, προτού αποφασίσεις μια στρατηγική είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σου.

Ας δούμε κάθε υπηρεσία digital marketing ξεχωριστά προτού συνεχίσουμε.

 

Πλεονεκτήματα Ψηφιακού Μάρκετινγκ

 

Ποια είναι τα πιο διαδεδομένα είδη digital marketing;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαφημίσεις και να προωθήσεις την επιχείρησή σου online, ο καθένας με τα δικά του οφέλη και περιορισμούς.

Δες ποια είναι τα πιο διαδεδομένα είδη digital marketing και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το καθένα για να λύσει συγκεκριμένα προβλήματα.

 

SEO (Search Engine Optimization): Βελτιστοποίηση ιστοσελίδας για μηχανές αναζήτησης

Το πρόβλημα: Η ιστοσελίδα σου έχει χαμηλή επισκεψιμότητα. Έχεις φτιάξει ένα εξαιρετικό website για να προωθήσεις τις υπηρεσίες σου, ωστόσο κάθε φορά που οι χρήστες γκουγκλάρουν κάτι σχετικό, δεν εμφανίζεσαι στα αποτελέσματα αναζήτησης (SERPs).

Η λύση: Το SEO, που προκύπτει από τα αρχικά του Search Engine Optimization, δηλαδή Βελτιστοποίηση για Μηχανές Αναζήτησης (όπως το Google), σκοπό έχει να φέρει υψηλότερες κατατάξεις. Με απλά λόγια, στόχος του SEO είναι να εμφανίζεσαι στην πρώτη σελίδα της Google κάθε φορά που κάποιος ψάχνει κάτι σχετικό με το αντικείμενό σου.

Ο τρόπος: Οι ειδικοί του SEO βρίσκουν πώς αναζητούν και τι ψάχνουν οι χρήστες. Καταλήγοντας στις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά (keywords) και βελτιστοποιώντας ταυτόχρονα αρκετά τεχνικά σημεία της ιστοσελίδας σου, καταφέρνουν να «αποδείξουν» στην Google ότι αξίζεις να είσαι στην πρώτη θέση γιατί απαντάς στις πραγματικές απορίες των χρηστών – τους δίνεις αυτό που χρειάζονται.  

 

Seo and content marketing

 

Μάθε περισσότερα: Τι είναι το SEO (Search Engine Optimization);

 

Διαφήμιση στα Social Media: Αξιοποίηση των social media για την προώθηση της επιχείρησής σου

Το πρόβλημα: Ο κόσμος δεν σε ξέρει ακόμα. Είσαι μια σχετικά καινούρια επιχείρηση ή τώρα κάνεις τα πρώτα σου βήματα σε μια νέα αγορά και θέλεις να γίνεις γνωστός σε ένα ευρύτερο κοινό που σιγά-σιγά θα σε μάθει ώστε τελικά θα γίνει πελάτης σου.

Η λύση: Η διαφήμιση στα social media, όπως το Facebook, το Instagram, το LinkedIn, το TikTok και άλλα, το καθένα σχετικό και κατάλληλο με την επιχείρηση και το κοινό σου, έχει πολλά οφέλη. Η δημιουργία sponsored posts με στόχευση σε συγκεκριμένα demographics θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου.

Ο τρόπος: Η σωστή στρατηγική social media marketing βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εντυπωσιακά εικαστικά και λεκτικά, εικόνες και βίντεο. Έτσι μπορείς να προσελκύσεις αρκετά μεγάλο κοινό και μάλιστα στοχεύοντας εκεί που πραγματικά αξίζει και να βρεις το κοινό-στόχο σου.

 

Διαφημίσεις στα social media

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Διαφήμιση στο Facebook: Συνεχίζει να είναι αποτελεσματική σήμερα;

 

Διαφήμιση στη Google: Καμπάνιες search και remarketing για ακόμα μεγαλύτερη απήχηση

Το πρόβλημα: Δυσκολεύεσαι να προσελκύσεις νέους πελάτες. Όταν οι χρήστες έχουν αμέτρητες επιλογές στη διάθεσή τους, είναι δύσκολο να κάνεις τη διαφορά και τελικά να πείσεις τον πελάτη να σε εμπιστευθεί και να αγοράσει από σένα.

Η λύση: Οι καμπάνιες PPC (Pay-Per-Click, Πληρωμή-Ανά-Κλικ) έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να προσελκύσουν πελάτες σε διάφορα στάδια του αγοραστικού τους ταξιδιού. Ειδικά οι Google διαφημίσεις είναι ιδανικές για να εμφανιστείς στο κοινό-στόχο σου.

Ο τρόπος: Υπάρχουν αρκετοί τύποι Google Ads, ο καθένας με διαφορετικό σκοπό. Για παράδειγμα, μπορείς να εμφανιστείς με διαφήμιση στα αποτελέσματα αναζήτησης (καμπάνιες Search), οπότε να στοχεύσεις κόσμο που κάνει σχετικές αναζητήσεις. Μπορείς επίσης να τρέξεις καμπάνιες Display, και να εμφανίζεσαι με κάποιο banner σε διάφορες άλλες ιστοσελίδες. Τέλος, μπορείς να στοχεύσεις και σε remarketing κοινά: μια διαφήμιση θα συνεχίζει να «κυνηγά» τον χρήστη αφού φύγει από την ιστοσελίδα σου.

 

Διαφημίσεις Google Ads

 

Further reading: Google Ads: Τι είναι & πώς λειτουργούν;

 

Email Marketing: Εξαιρετικός τρόπος να μείνεις στη μνήμη του κοινού σου

Το πρόβλημα: Αδυναμία διατήρησης πελατών. Έχεις επισκεψιμότητα και βλέπεις ότι αρκετοί βάζουν προϊόντα στο καλάθι τους ή κάνουν μια αρχική επικοινωνία, όμως δεν ολοκληρώνουν τις αγορές τους ούτε ξεκινούν τη συνεργασία τους μαζί σου.

Η λύση: Το email marketing, δηλαδή η αποστολή newsletter είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις ενεργούς τους πελάτες σου.

Ο τρόπος: Η αποστολή newsletter για να τους ενημερώσεις για νέες υπηρεσίες ή προσφορές, καθώς και η αποστολή email για να τους ωθήσεις να ολοκληρώσουν τις αγορές τους θα ενισχύσει τα λεγόμενα conversions, δηλαδή το πόσοι δυνητικοί πελάτες γίνονται όντως πελάτες σου, αγοράζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου.

 

Email Marketing

 

Δες κι αυτό: Πλήρης οδηγός email marketing – τι είναι, πώς λειτουργεί και γιατί το χρειάζεσαι;

 

Γιατί οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται ψηφιακό marketing;

Τι είναι αυτό που κάνει το digital marketing τόσο απαραίτητο σήμερα; Ποια είναι τα οφέλη του ψηφιακού μάρκετινγκ για τις μικρές επιχειρήσεις και γιατί δεν μπορείς πλέον να το αγνοείς;

 

Παγκόσμια απήχηση αλλά και προώθηση τοπικά

Το ψηφιακό μάρκετινγκ υπερβαίνει τους γεωγραφικούς περιορισμούς, επιτρέποντας στην επιχείρηση σου να έχει παγκόσμια απήχηση αν αυτό θέλεις.

Παρά την παγκόσμια απήχηση, όμως, το digital marketing επιτρέπει και την απόλυτη γεωγραφική στόχευση, που σημαίνει ότι μπορείς να εστιάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές για να προωθήσεις το φυσικό σου κατάστημα, όπως και σε συγκεκριμένους πελάτες που πραγματικά ενδιαφέρονται γι’ αυτό που προσφέρεις.

Σε αντίθεση με μία διαφήμιση στην τηλεόραση που θα δουν χιλιάδες «άσχετοι», τη διαφήμισή σου στο Facebook θα τη δουν αυτοί που όντως έχουν πιθανότητες να γίνουν πελάτες σου.

 

Λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που κάνει το digital marketing τόσο απαραίτητο σήμερα είναι ότι αποτελεί θησαυρό μετρήσιμων δεδομένων.

Μπορείς να αναλύσεις τη συμπεριφορά των χρηστών και να μετρήσεις το πόσοι ακριβώς αγοράζουν από το ηλεκτρονικό σου κατάστημα, έτσι ώστε να λάβεις τεκμηριωμένες αποφάσεις για τα επόμενα βήματά σου.

Και το καλύτερο; Αυτά τα δεδομένα είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο, που σημαίνει ότι μπορείς να προσαρμόζεσαι άμεσα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες τάσεις της αγοράς. Ευελιξία, προσαρμοστικότητα και εξατομίκευση είναι συνδυασμός-φωτιά!

 

Αυξημένη αναγνωρισιμότητα και επικοινωνία

Το ψηφιακό marketing μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας της επιχείρησής σου. Το λεγόμενο brand awareness είναι αρκετά σημαντικό σήμερα.

Μην ξεχνάς πως οι πελάτες σου κατακλύζονται από διαθέσιμες επιλογές και ο λόγος που τελικά θα σε επιλέξουν δεν έχει πάντα να κάνει με την τιμή – για να σε μάθει και να σε εμπιστευθεί κάποιος, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια.

Με την ίδια λογική, ένα από τα πλεονεκτήματα του digital marketing είναι και ότι σε βοηθά να χτίσεις μια ισχυρή σχέση με τους πελάτες σου, λαμβάνοντας feedback και απαντώντας στις ερωτήσεις τους.

 

«Ανοιχτή» επιχείρηση όλη μέρα

Τέλος, με το online marketing, η επιχείρησή σου δεν κοιμάται ποτέ.

Σε αντίθεση με το φυσικό σου κατάστημα ή το γραφείο σου, η ψηφιακή σου παρουσία είναι διαρκής: τόσο η ιστοσελίδα όσο και οι καμπάνιες σου στα social media και τη Google «εργάζονται» ακατάπαυστα για να προσελκύσουν τους χρήστες και να τους μετατρέψουν σε πελάτες.

Τώρα που ξέρεις τι είναι το ψηφιακό μάρκετινγκ και ποια τα οφέλη του, ας δούμε και ποια εμπόδια θα χρειαστεί να ξεπεράσεις για να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να μην ξοδεύεις άσκοπα τα χρήματά σου.

Δες κι αυτό: Προώθηση Ιστοσελίδων: Πώς να αυξήσω την επισκεψιμότητα του site;

 

Ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεράσεις για να έχει το digital marketing τον αντίκτυπο που χρειάζεσαι;

Είναι λογικό πως μια μικρή επιχείρηση θα αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις στη διαδρομή προς την επιτυχία. Το να ξεκινήσεις κάτι καινούριο, να βρεις τον κατάλληλο συνεργάτη ή να δεις τι λειτουργεί και τι όχι χωρίς να ξοδέψεις άσκοπα τα χρήματά σου δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα παρακάτω:

  • Περιορισμένοι πόροι: Οι μικρές επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν το budget ή τον χρόνο για να επενδύσουν σε νέες ευκαιρίες, τεχνολογίες ή πλατφόρμες.
  • Ανταγωνισμός: Ο ανταγωνισμός στο διαδίκτυο είναι έντονος, άρα η επιτυχία απαιτεί σκληρή δουλειά και στρατηγική σκέψη.
  • Τεχνογνωσία: Η υλοποίηση μίας αποτελεσματικής στρατηγικής ψηφιακού marketing θέλει εξειδίκευση, που πολλές φορές μια in-house ομάδα μπορεί να μην έχει.

Αξίζει η επένδυση στο digital marketing;

100%

Το online μάρκετινγκ προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, από τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και την παγκόσμια απήχηση έως την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και τη στοχευμένη επικοινωνία.

Δεν χωράει αμφιβολία πως για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ευδοκιμήσουν στη σύγχρονη αγορά, είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που δεν γίνεται να αγνοούν.

Η εταιρεία digital marketing με την οποία θα συνεργαστείς, η στρατηγική που θα σχεδιάσεις αλλά και ο συνδυασμός των κατάλληλων καναλιών digital marketing που θα επιλέξεις είναι τα χαρακτηριστικά που ευθύνονται για την επίτευξη των στόχων σου.

Αν θέλεις πραγματικά αποτελέσματα από τις ενέργειές σου, επικοινώνησε με τη 3ds και κάνε το πρώτο βήμα προς την online επιτυχία σου.

 

Επιδότηση ΕΣΠΑ
ESPA